lunes, 28 de noviembre de 2011

SkyGames 2012 en imatges/SkyGames 2012 en imágenes

Clika sobre la foto para hacerla grande








Fuentes Ribagorça Skygames, SkyGames Ribagorça Romànica, Núria Castells Castel (última foto).

jueves, 17 de noviembre de 2011

I ara què?/ ¿Y ahora qué? (2ª part/2ªparte)

I ara què ? (2ª part, ve de l'entrada titulada Sky,què...???)

Fa dos anys la Federació Internacional (ISF) va designar a la Federació Espanyola (FEDME) com federació amfitriona dels Sky Games 2012 i aquesta, a la vegada, va atorgar a la Ribagorça Romànica l'organització d'aquest esdeveniment internacional d'esports d'alta muntanya.
Estem a vuit mesos de fer realitat el somni de poder acollir a “casa nostra” el campionat més important del món de curses d'alta muntanya actual. En aquests anys previs ja hem pogut comprovar la capacitat organitzativa, acollint proves de primer nivell, i la resposta de del territori en forma de voluntariat. També hem pogut copsar les opinions dels skyrunner's destacant la qualitat (dificultat) dels circuits dissenyats i sobretot el magnífic entorn en el que s'han disputat les competicions. Així doncs tenim el millor escenari, la capacitat per organitzar un esdeveniment internacional i tindrem els millors skyrunners del món; ...ens queda la darrera fase de preparació de tot el necessari per arribar en forma a la gran cita.
El teu granet de sorra és molt necessari, .....fes-te voluntari/a!!!!!!

Glossari:

  • ISF - Internacional Skyrunning Federation.
  • Skyrunner - Atleta que competeix en les diferents disciplines de l'skyrunning.
·        Skyrunning – Disciplina de cursa per muntanya que puja per sobre dels 2.000 metres d'altitud, on la inclinació supera el 30% i la dificultat d'escalada no està per sobre del IIº grau. Es poden utilitzar les mans i pals d'ski per ajudar-se a progressar.
  • Skyrunning Disciplines:
·        SkyMarathon – Cursa amb un mínim de 2.000 m de desnivell positiu, entre 30 km i 42 km de distància. La cursa pot transcórrer per camins, senders, roques, neu (per asfalt menys del 15%) i assolir o superar els 4.000 metres d'altitud.
·        SkyRace – Curses situades entre les cotes 2.000 m i 4.000 m, distància mínima de 20 km i màxima de 30 km.
·        Vertical Kilometer – Curses amb 1.000 metres de desnivell vertical sobre terreny variable i que no supera els 5 km de distància lineal.
·        SkySpeed – Curses amb 100 metres o més de desnivell vertical amb més del 33 % d'inclinació del pendent.
·        SkyBike – Duatlons consistents amb la combinació de cursa amb bicicleta o bicicleta tot terreny i una cursa a peu.
·        SkyRaid – Cursa per equips sobre distancies llargues que combinen altres esports com el ciclisme, esquí, escalada, etc...




¿Y ahora qué? (2ª parte, viene del escrito ¿¿Sky, qué...??)

Hace dos años la Federación Internacional (ISF) designó a la Federación Española (FEDME) federación anfitriona de los SkyGames 2012 y esta, a su vez, otorgó a la Ribagorza Románica la organización de este acontecimiento internacional de deportes de alta montaña.
Estamos a ocho meses de hacer realidad el sueño de poder acoger “en nuestra casa” el campeonato más importante del mundo de las carreras de alta montaña actual. En estos años previos ya hemos podido comprobar la capacidad organizativa, montando pruebas de primer nivel, y la respuesta del territorio en forma de voluntariado. También nos hemos podido hacer eco de las opiniones de los skyrunner’s destacando la cualidad (dificultad) de los circuitos diseñados y sobretodo el magnífico entorno donde se han disputado las competiciones. Así pues tenemos el mejor escenario, la capacidad para organizar un acontecimiento internacional, y tendremos a los mejores skyrunner’s del mundo; nos queda la última fase preparatoria para de todo lo necesario para legar en forma a la gran cita.  Tu grano de arena es muy necesario, … hazte voluntario/a!!!!


Glosario

  • ISF - Internacional Skyrunning Federation.
  • Skyrunner - Atleta que compite en las diferentes disciplinas del skyrunning.
·        Skyrunning – Disciplina de carrera por montaña que sube por encima de los 2.000 metros de altitud, donde la inclinación supera el 30% y la dificultad de escalada no está por encima del IIº grado. Se pueden utilizar las manos y palos de ski para ayudarse a progresar.
  • Skyrunning Disciplines:
·        SkyMarathon – Carrera con un mínimo de 2.000 m de desnivel positivo, entre 30 km y 42 km de distancia. La carrera puede transcurrir por caminos, senderos, roca, nieve (por asfalto menos del 15%) y llegar o superar los 4.000 metros de altitud.
·        SkyRace – Carreras situadas entre las cotas 2.000 m y 4.000 m, distancia mínima de 20 km y máxima de 30 km.
·        Vertical Kilometer – Carreras con 1.000 metros de desnivel vertical sobre terreno variable y que no supera los 5 km de distancia lineal.
·        SkySpeed – Carreras con 100 metros o más de desnivel vertical con más del 33 % de inclinación de la pendiente.
·        SkyBike – Duatlones que combinan carrera en bicicleta o bicicleta todo terreno y una carrera a pie.
·        SkyRaid – Carrera por equipos sobre distancias largas que combinan otros deportes como el ciclismo, esquí, escalada, etc...

lunes, 14 de noviembre de 2011

Sky, què....??/ ¿¿Sky, qué...?? (1ª part/1ªparte)



Sky, què...??

De ben segur que el primer cop que vam escoltar aquestes dues paraules vam pensar en diferents coses sense saber massa bé a què es referien; cel, neu, núvols, avions, parapents, .... En certa manera no estàvem mal encaminats però gaire bé tots vam necessitar un posterior aclariment per acabar de situar el concepte.

Feel Like You Can Touch The Clouds … (Sent que pots tocar els núvols)

Aquesta frase ens pot començar a rebel•lar la clau del significat de totes aquestes paraules que comparteixen com a prefix les lletres Sky-.

SKY GAMES són un conjunt de proves relacionades amb les curses a peu (i altres modalitats relacionades) en alta muntanya que depenen de la Federació Internacional d'Skyrunning (ISF). Aquestes proves s'organitzen cada quatre anys coincidint amb els anys que hi ha Jocs Olímpics del COI (Comitè Olímpic Internacional).


Una mica d'història.

Fa molts anys ja hi havia gent que corria per la muntanya; fugint de la pluja, després d'alguna malifeta, darrera d'algun animal extraviat, etc... però per diversió i de forma més o menys organitzada no fa tant temps.
Als anys vuitanta hi havia alguns rallies d'alta muntanya que acollien els que serien els precursors de l'actual skyrunning (fins i tot va arribar a existir una Copa Catalana d'aquesta especialitat). Al voltant dels anys noranta ja comencen a sorgir les curses per muntanya com a tals, amb una que va marcar aquella etapa Aneto X-Treme. L'any 1997 es creà el Adidas Trail Challenge que incloïa tres curses; Marató de Muntanya de Sant Llorenç, Maratón Alpino Madrileño i la Galarleiz Mendi Maratoia.
A nivell internacional l'any 1995 a Italià s'havia creat la FSA (Federation for Sport at Altitude), una organització impulsada per una marca de material esportiu (FILA) que tenia un equip que participava en algunes curses per diferents indrets del món. Una altra iniciativa potent, en aquell entorn encara poc conegut i poc organitzat, que sorgí l'any 2003, va ser la Buff Skyrunner World Series.
En aquells moments ja quedaven perfectament diferenciats dos circuits oficials a nivell mundial:

• World Mountain Running Association. Vinculat a la IAAF (Federació Internacional d'Associacions d'Atletisme) que organitza curses per la muntanya però sense dificultats tècniques.

• Skyrunner World Series. Vinculat a la ISF (Federació Internacional d'Skyrunning) que inclou proves amb uns requisits concrets de desnivells i distàncies i sovint amb dificultats tècniques.
Finalment l'any 2008 a Canazei (Itàlia) es constituí definitivament la Federació Internacional d'Skyrunning (ISF). Així doncs es consolidà la base del que és avui un esport amb una gran projecció i amb l'aspiració algun dia de poder arribar a ser olímpic.

Fonts d'informació: Revista TrailFederació Internacional d'Skyrunning


¿¿Sky, qué...??

Seguramente la primera vez que escuchamos estas dos palabras pensamos en diferentes cosas sin saber demasiado a qué se referían; cielo, nieve, nubes, aviones, parapente… De alguna manera no estábamos mal encaminados pero casi todos necesitamos una explicación posterior para acabar de situar el concepto

Feel Like You Can Touch The Clouds … (Siente que puedes tocar las núbes)

Esta frase empieza a rebelarnos la llave del significado de todas estas palabras que comparte el prefijo Sky-

SKY GAMES son un conjunto de pruebas relacionadas con las carreras a pie (y otras modalidades relacionadas) en alta montaña que dependen de la Federación Internacional de Skyrunning (ISF). Estas pruebas se organizan cada cuatro años coincidiendo con los años que hay juegos olímpicos del COI (Comité Olímpico Internacional).

Un poco de historia

Hace muchos años ya había gente que corría por la montaña; huyendo de la lluvia, después de alguna trastada, detrás de algún animal extraviado, etc, … pero por diversión i de forma más o menos organizada no hace tanto tiempo.
En los años ochenta había algunos rallies de alta montaña que acogían los que serían los precursores del actual skyrunning (incluso llegó a existir una Copa Catalana de esta especialidad). Alrededor de los años noventa ya empiezan a surgir las carreras de montaña como tal, con una que marcó la etapa, Aneto X-Treme. El año 1997 se creó el Adidas Trail Challenge que incluía tres carreras; Marató de Muntanya de Sant Llorenç, Maratón Alpino Madrileño i la Galarleiz Mendi Maratoia.
A nivel internacional el año 1995 en Italia se había creado la FSA (Federation for Sport at Altitude) una organización impulsada por una marca de material deportivo (FILA) que tenía un equipo que participaba en algunas carreras por diferentes lugares del mundo. Ora gran iniciativa en aquel entorno todavía poco conocido y organizado, que salió el año 2003, fue la Buff Skyrunner World Series.
En aquellos momentos ya quedaban perfectamente diferenciados dos circuitos oficiales a nivel mundial:

.World Mountain Running Association. Vinculado a la IAAF (Federación Internacional de Asociaciones de Atletismo) que organiza carreras de montaña pero sin dificultades técnicas.

. Skyrunner World Series. Vinculado a la ISF (Federación Internacional de SkyRunning) que incluye pruebas con unos requisitos concretos de desniveles y distancias a menudo con dificultades técnicas.
Finalmente el año 2008 a Canazei (Italia) se constituyó definitivamente la Federación Internacional de Skyrunning (ISF). Así pues se consolidó la base de lo que hoy es un deporte con gran proyección y con la aspiración de algún día poder ser olímpico.



Fuentes de información: Revista Trail, Federación Internacional de Skyrunning